Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Έρευνες στα χωρικά μας ύδατα εσείς;

Θα απαντάμε με ... σκληρή γλώσσα εμείς!

 Συνεχίζονται ακάθεκτα οι προκλήσεις της Τουρκίας που ετοιμάζεται να προβεί σε έρευνες υδρογονανθράκων σε μια θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τη Ρόδο, περνά από τις Κάρπαθο και Κάσο και φτάνει μέχρι τα ανατολικά της Κρήτης!
Οι περιοχές αυτές εφάπτονται στα έξι ναυτικά μίλια των ελληνικών νησιών, που είναι και τα χωρικά μας ύδατα, με την Τουρκία να υποστηρίζει ότι αυτή η θαλάσσια περιοχή ανήκει στη δικαιοδοσία της! Το αίτημα για άδεια ερευνών υδρογονανθράκων ζήτησε τουρκική εταιρεία πετρελαίου από τη Γενική Διεύθυνση Μεταλλίων και Πετρελαίου της χώρας. 
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, έκανε γνωστό σήμερα Τρίτη 02 Ιουνίου πως η Τουρκία θα κάνει κανονικά τις έρευνες αγνοώντας τις ενέργειες της Αθήνα που προηγήθηκαν.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της γείτονος χώρας σημειώνεται: «οι περιοχές στις οποίες θα διεξαχθεί η έρευνα βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει καταθέσει η χώρα στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα» προσθέτοντας ότι πρόκειται για άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας και των τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν όπως έχουν ανακοινωθεί», καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.


Η αντίδραση της Ελλάδας

Οι προκλήσεις της Άγκυρας προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας.
Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες (Δευτέρα) τον πρέσβη της Τουρκίας, στον οποίον έγινε διάβημα.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα (!!!) κατά της Τουρκίας αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «η Άγκυρα αποπειράται βήμα-βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας». Όπως πρόσθεσε, «οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα».

Δεν υπάρχουν σχόλια