Αφιέρωμα 1821 - Ο Μάρκος Μπότσαρης
Ο Μάρκος Μπότσαρης (1790 - Κεφαλόβρυσο, 21 Αυγούστου 1823) ήταν Αρβανίτης-Έλληνας στρατηγός, ήρωας της επανάστασης του 1821 και καπετάνιος των Σουλιωτών. Γεννήθηκε στο Σούλι και ήταν ο δεύτερος γιος του Κίτσου Μπότσαρη, που ήταν μια από τις επιφανέστερες μορφές του Σουλίου. Ύστερα από την πτώση του Σουλίου, πήγε στην Κέρκυρα μαζί με άλλους Σουλιώτες όπου κατατάχτηκε ως υπαξιωματικός στο σώμα των Ηπειρωτών και Σουλιωτών που συγκρότησαν οι Γάλλοι. Το 1814 έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρίας.
Η μάχη και ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη.
H Ελληνική
κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, διόρισε στρατηγό τον
Μάρκο Μπότσαρη. Αυτό όμως δυσαρέστησε πολλούς οπλαρχηγούς. Ο Μπότσαρης
κάλεσε τους οπλαρχηγούς να συμφιλιωθούν και ενωμένοι να χτυπήσουν τους
Τούρκους. Ο ίδιος, σχίζοντας το χαρτί της αρχιστρατηγίας και δίνοντας
ένα λαμπρό παράδειγμα ανωτερώτητας, πήρε τους λίγους Σουλιώτες του και
κίνησε να αντιμετωπίσει το στρατό του Μουσταφά.
Ο Μπότσαρης με δύναμη 450 Σουλιωτών (κατά μία άλλη εκδοχή 350)
και άλλο μικρό σώμα υπό τον Κίτσο Τζαβέλα επιτέθηκαν κατά της
εμπροσθοφυλακής του Τουρκικού στρατού που στρατοπέδευαν στην τοποθεσία Κεφαλοβρυσο κοντά στο Καρπενήσι.Επειδή μια ανοιχτή αναμέτρηση με τον πολυάριθμο εχθρικό στρατό δε θα είχε επιτυχία, ο Μπότσαρης εφάρμοσε σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης (γιουρούσι). Οι Τούρκοι είχαν λάβει ελλιπή αμυντικά μέτρα γεγονός που οδήγησε σε πολλές
απώλειες από πλευράς τους, καθώς οι Σουλιώτες εισέβαλαν αθόρυβα στο
στρατόπεδο τους.
Ο Μάρκος Μπότσαρης επιτίθεται στο στρατόπεδο των Τούρκων στο Καρπενήσι. Τμήμα από τη ζωφόρο με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση που κοσμεί την Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου.
Οι Σουλιώτες πίστεψαν ότι είχαν νικήσει, αναγκάστηκαν όμως να υποχωρήσουν όταν διαπίστωσαν ότι ο Μπότσαρης είχε πέσει νεκρός από σφαίρα που τον χτύπησε στο δεξί μάτι, και μόνο ύστερα από την ασφαλή απομάκρυνση του άψυχου σώματος του αρχηγού τους από το πεδίο της μάχης.Ο Μάρκος Μπότσαρης αρχικά, κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τραυματίστηκε ελαφρά και γύρω στις 3 με 4 το πρωί χτυπήθηκε με σφαίρα όπλου που του τρύπησε το κρανίο και πέθανε την ίδια στιγμή εκεί στο Κεφαλόβρυσο. Οι Τουρκικές απώλειες υπήρξαν βαριές, περίπου 1000 άνδρες, σε αντίθεση με τις Ελληνικές που ήταν ελάχιστες. Οι Έλληνες άρπαξαν πλήθος λάφυρα.Το κτύπημα που δέχτηκε ο εχθρός ήταν αρκετό για να ματαιώσει το σχέδιό του.
Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη.
Φράση του Καραϊσκάκη:
"Ο Μάρκος ήτανε τρανός ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι δεν τον φτάνουμε."
Το νεκρό οπλαρχηγό συνόδευσαν στο Μεσολόγγι, 100 παλικάρια του, όπου στις 10 Αυγούστου, την επομένη του θανάτου του, κηδεύτηκε με εξαιρετικά μεγάλες τιμές.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ - Του Μάρκου Μπότσαρη [Λάλεζας]:
Πηγές:
https://www.slideshare.net/konstantinavalari/1821-62586537
https://sites.google.com/site/istorialesson22/paradosh-mathimatos/h-maxh-kai-o-thanatos-tou-mpotsari
Δεν υπάρχουν σχόλια