Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε στραγγαλισμό της οικονομίας οδήγησε η πολιτική των κυρώσεων της Δύσης

 


Την πολιτική της  αύξησης των επιτοκίων που ανακοινώσε τον προηγούμενο μήνα η federal bank ακολούθησε όπως ήταν αναμενόμενο και η ΕΚΤ η οποία ανακοίνωσε  την απόφαση της για αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, αλλά και την πρόθεση της  για ακόμη μία αύξηση τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων ύστερα από 11 χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να δίνει την χαριστική βολή στην ήδη αποσταθεροποιημένη οικονομία  αφού συμπαρασύρει στα ύψη  και τα  επιτόκια των δανείων που χορηγούν οι τράπεζες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πρόκειται για το 90% των συνολικών δανείων, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που έχουν πωληθεί σε funds.

Αυτό φέρνει ακόμα σε πιο δεινή θέση   χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που ήδη αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες υποχρεώσεις τους , στην «έκρηξη» των τιμών και στα μεγάλα κύματα του πληθωρισμού.

 Τα ευρωπαϊκά κράτη αλλά πολύ περισσότερο η Ελλάδα βρίσκονται πλέον σε οικονομικό στραγγαλισμό,- τα περισσότερα είδη διατροφής αυξήθηκαν έως 23%, οι τιμές της ενέργειας απογειώθηκαν φτάνοντας στην τρομακτική αύξηση του173%  και ο πραγματικός πληθωρισμός αγγίζει πλέον το 25%-  λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η πολιτική της δύσης στην Ρωσία και την ακολούθησε πιστά η ελληνική ηγεσία.

Και ενώ βρισκόμαστε όπως αποδεικνύεται σε χειρότερη θέση ακόμα και από το από το 2010 λόγω των επαίσχυντων επιλογών των «συμμάχων» , της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζών, αποτελούν  ειρωνεία οι δηλώσεις του συμβούλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Συγκεκριμένα  Σε ερώτηση που δέχθηκε ο ο Αμερικανός ειδικός σύμβουλος για την ενεργειακή ασφάλεια Άμος Χόκστιν, για το αν η Ρωσία κερδίζει περισσότερα από τις πωλήσεις αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου τώρα, σε σύγκριση με όσα χρήματα κέρδιζε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε:

«Δεν μπορώ να το αρνηθώ» , και σχολίασε πως η Ρωσία εξασφάλισε μεγαλύτερα  έσοδα από τα ορυκτά καύσιμά της τη δεδομένη περίοδο, καθώς η άνοδος των τιμών παγκοσμίως αντισταθμίζει τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης η οποία προσπαθεί να περιορίσει τις ρωσικές πωλήσεις.

Οι ρωσικές πωλήσεις δεν περιορίστηκαν όσο θα περίμενε η Δύση και αυτό γιατί δύο από τους μεγαλύτερους καταναλωτές, Κίνα και Ινδία, έσπευσαν να αγοράσουν προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με άλλους προμηθευτές.

 Η παραδοχή του συμβούλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πως  η πολιτική των κυρώσεων όχι μόνο δεν ζημίωσε τη Ρωσία, αλλά αντιθέτως της εξασφάλισε μεγαλύτερα έσοδα  επιβεβαιώνει αυτό που διαφαινόταν από την αρχή του ρωσοουκρανικού πολέμου δηλαδή το εσκεμμένο  πλήγμα στις ευρωπαϊκές (κυρίως) οικονομίες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια