Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δαδιά - Κάηκε ένα μοναδικό στην Ευρώπη δάσος …

“Θα χρειαστούν 100 χρόνια για να αποκτήσουμε τέτοια δένδρα”

Οι επιστήμονες μιλούν για ένα ευρωπαϊκό κόσμημα της φύσης, όταν αναφέρονται στο δάσος της Δαδιάς. Αυτό το μοναδικό στην Ευρώπη οικοσύστημα παραδόθηκε στις φλόγες με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Το πόσο σημαντικό είναι αυτό το οικοσύστημα και όχι μόνο για την Ελλάδα, καταδεικνύεται από το γεγονός ότι  στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες.

Ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, τονίζει ότι «αυτό το δάσος έχει χαθεί. Οι μαυρόγυπες, οι ασπροπάρηδες, και τα όρνεα που φώλιαζαν σε αυτό το δάσος και αναπαράγονταν είτε έχουν καεί είτε έχουν φύγει. Δεν θα επανέλθουν. Και αυτό το δάσος δεν θα επανέλθει σε αυτήν του την μορφή”. Όπως σημειώνει “ήταν ένα αρχέγονο δάσος μαύρης πεύκης αποτελούνταν από πολύ γηραιά δένδρα με πεπλατυσμένη κορυφή, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε 100 με 150 χρόνια για να αποκτήσουμε τέτοια δένδρα με τέτοιο σχήμα ώστε να πάνε να ξαναφωλιάσουν εκεί οι μαυρόγυπες».

Το Δάσος της Δαδιάς είναι μια μεγάλη έκταση φυσικού δάσους. Το δάσος της Δαδιάς βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Έβρου στη βορειοανατολική Ελλάδα. Το δάσος αποτελείται κυρίως από βελανιδιές και πεύκα. Στην περιοχή ζουν αρπακτικά πτηνά και είναι το μοναδικό δάσος στην Ευρώπη όπου κάποιος μπορεί να δει και τα τέσσερα ευρωπαϊκά είδη γύπα.

Είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Το επισκέπτονται 35.000 επισκέπτες περίπου τον χρόνο.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια