Το CO2 όχι απλά δεν καταστρέφει τον πλανήτη αλλά τον σώζει – τον κάνει πιο πράσινο, πιο παραγωγικό και ενισχύει την καλλιέργεια.
- Τα αναδυόμενα επιστημονικά στοιχεία αμφισβητούν την αφήγηση ότι το CO2 είναι επιβλαβές, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του στο παγκόσμιο πρασίνισμα, στις αυξημένες γεωργικές αποδόσεις και στην αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.
- Μελέτες δείχνουν ότι η ατμόσφαιρα είναι ήδη κορεσμένη με CO2, καθιστώντας τις πρόσθετες εκπομπές αμελητέες στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις της IPCC για καταστροφική υπερθέρμανση.
- Η έρευνα δείχνει ότι τα αυξανόμενα επίπεδα CO2 (π.χ. από 100 σε 400 ppm) έχουν ως αποτέλεσμα ελάχιστες αυξήσεις θερμοκρασίας (π.χ. 0,3°C), χωρίς πρόσθετη θέρμανση πέραν των 400 ppm.
- Το CO2 προωθεί τη φωτοσύνθεση και την ανάπτυξη των φυτών, με δορυφορικά δεδομένα να δείχνουν αύξηση 20-30% στον παγκόσμιο πράσινο από το 1982, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ινδία και το Σαχέλ.
- Παρά τα επιστημονικά στοιχεία, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικές ατζέντες συνεχίζουν να ωθούν τις πολιτικές του Net Zero, αγνοώντας τα οφέλη του CO2 για τη διατήρηση της ζωής και τον θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπό του.
Πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύθηκαν από ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες έδειξαν ότι τα αυξανόμενα επίπεδα CO2 δεν είναι η υπαρξιακή απειλή που φαίνεται να είναι. Στην πραγματικότητα, η ατμόσφαιρα είναι ήδη «κορεσμένη» με CO2, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρόσθετες εκπομπές έχουν αμελητέα επίδραση στις παγκόσμιες θερμοκρασίες. Αυτό το φαινόμενο κορεσμού, το οποίο υποστηρίχθηκε εδώ και καιρό από τους σκεπτικιστές του κλίματος, εξηγεί γιατί στο παρελθόν τα επίπεδα CO2 ήταν 10 έως 15 φορές υψηλότερα από σήμερα και δεν οδήγησαν σε καμιά κλιματική καταστροφή. Αντίθετα, το CO2 αποδεικνύεται ότι είναι ένα όφελος για τη ζωή των φυτών, οδηγώντας μια «πράσινη επανάσταση» που αυξάνει τις γεωργικές αποδόσεις και πρασινίζει τεράστιες εκτάσεις του πλανήτη.
Ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα προέρχεται από μια ομάδα Ταϊβανέζων επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Peng-Sheng Wei. Η έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε σε πρόσφατη εργασία, διαπίστωσε ότι η αύξηση των επιπέδων CO2 από 100 σε 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους κατά 0,3°C – ένας αριθμός τόσο αμελητέος που εμπίπτει στο περιθώριο σφάλματος. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η μελέτη δεν διαπίστωσε πρόσθετη θέρμανση καθώς τα επίπεδα CO2 αυξήθηκαν περαιτέρω στα 400 ppm.
Αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με τον ισχυρισμό της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ότι ο διπλασιασμός των επιπέδων CO2 θα οδηγήσει σε καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3°C.
Ομοίως, Αυστριακοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο διπλασιασμός του CO2 στα 800 ppm θα είχε ως αποτέλεσμα το πολύ 0,3°C θέρμανση, χωρίς αύξηση της απορρόφησης υπέρυθρων σε βασικά μήκη κύματος. Αυτά τα ευρήματα, μαζί με αυτά των Πολωνών και Καναδών ερευνητών, υποδηλώνουν ότι η κλιματική ευαισθησία στο CO2 έχει υπερεκτιμηθεί κατάφωρα για πολιτικούς λόγους.
Ο Δρ Jan Kubicki και η ομάδα του υποστηρίζουν ότι πάνω από 400 ppm, το CO2 «δεν μπορεί να προκαλέσει καμία αύξηση της θερμοκρασίας», ενώ ο καθηγητής Yi Huang του Πανεπιστημίου McGill σημειώνει ότι η απορρόφηση CO2 είναι ήδη κορεσμένη, καθιστώντας τις πρόσθετες εκπομπές άσχετες με τη υπερθέρμανση.
Το διοξείδιο του άνθρακα είναι απαραίτητο για τη ζωή στη Γη
Αλλά τα οφέλη του CO2 εκτείνονται πολύ πέρα από την ελάχιστη επίδρασή του στη θερμοκρασία. Είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για τη ζωή των φυτών, προωθεί τη φωτοσύνθεση και ενισχύει την ανάπτυξη. Σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες, τα υψηλότερα επίπεδα CO2 ενισχύουν την παγκόσμια βλάστηση, με δορυφορικά δεδομένα να δείχνουν αύξηση 20-30% στο πράσινο μεταξύ 1982 και 2012 σε περιοχές όπως η Ινδία, η Δυτική Αυστραλία και το Σαχέλ. Αυτό το πράσινο φαινόμενο έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με το CO2 να αναγνωρίζεται ως ο κυρίαρχος παράγοντας.
Οι γεωργικές επιπτώσεις είναι βαθιές. Μελέτες των Charles Taylor και Wolfram Schlenker αποκαλύπτουν ότι μια αύξηση κατά 1 ppm στο CO2 ενισχύει τις αποδόσεις των καλλιεργειών κατά 0,4% για το καλαμπόκι, 0,6% για τη σόγια και 1% για το σιτάρι. Αυτό το «φαινόμενο γονιμοποίησης» βοηθά στην τροφοδοσία ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού, αντικρούοντας τις προβλέψεις για έλλειψη τροφίμων που στοιχειώνουν από καιρό τον περιβαλλοντικό λόγο.
Ο αείμνηστος φυσικός Freeman Dyson, ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισαν τα οφέλη του CO2. Σε μια συνέντευξη του 2015, ο Dyson εξήγησε ότι η Γη «γίνεται πιο πράσινη» λόγω των αυξανόμενων επιπέδων CO2 , τα οποία αυξάνουν τις γεωργικές αποδόσεις, επεκτείνουν τα δάση και ενισχύουν τη βιοποικιλότητα. Ο Dyson επέκρινε επίσης τα κλιματικά μοντέλα ως αναξιόπιστα εργαλεία για την πρόβλεψη της μελλοντικής υπερθέρμανσης, σημειώνοντας ότι αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη τη σύνθετη, μη γραμμική δυναμική της ατμόσφαιρας.
Παρά τα όλο και περισσότερα αυξανόμενα στοιχεία, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικές της ελίτ συνεχίζουν να προωθούν την ατζέντα του Net Zero και να τρομοκρατούν τον κόσμο, αγνοώντας την επιστήμη που υπονομεύει την αφήγησή τους. Το CO2 Coalition, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα αφιερωμένο στην προώθηση των γεγονότων για το CO2, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, τονίζοντας τον ζωτικό ρόλο του αερίου στο περιβάλλον. Το έργο τους, που υποστηρίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες όπως ο καθηγητής William Happer και ο βραβευμένος με Νόμπελ Δρ. John Clauser, υπογραμμίζει τη σημασία του CO2 στη διατήρηση της ζωής στη Γη.
Η αλήθεια είναι ξεκάθαρη: το CO2 δεν είναι ένας ρύπος, αλλά ένα ζωογόνο αέριο που κάνει τον πλανήτη πιο πράσινο, πιο παραγωγικό και πιο ανθεκτικό και ενισχύει την καλλιέργεια. Ο κλιματικός συναγερμός που κυριαρχεί στον δημόσιο λόγο για δεκαετίες βασίζεται σε σαθρά επιστημονικά θεμέλια και χρησιμεύει κυρίως στην προώθηση μιας πολιτικής ατζέντας. Καθώς τα αποδεικτικά στοιχεία συνεχίζουν να αυξάνονται, είναι καιρός να απορρίψουμε τον φόβο και να αποδεχθούμε την πραγματικότητα ότι το CO2 είναι καλό για τον πλανήτη – και καλό για εμάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια