Οι Τούρκοι αναστηλώνουν το ναό του Διονύσου της πόλης Τέως στην Ιωνία
«Στο πλαίσιο του έργου «Κληρονομιά στο μέλλον» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στην αρχαία πόλη Τέως, της οποίας η ιστορία χρονολογείται από το 1000 π.Χ.», γράφει τουρκικό δημοσίευμα.
Οι εργασίες αποκατάστασης των σημαντικών δομών της αρχαίας πόλης γίνονται υπό την επίβλεψη του καθηγητή αρχαιολογίας Μούσα Καντίογλου του πανεπιστημίου της Άγκυρας.
Η πόλη, γνωστή κατά τον 3ο αιώνα π.Χ για τη φιλοξενία ομάδων Διονυσιακών καλλιτεχνών, που αποτελούνταν από ποιητές, θεατρικούς καλλιτέχνες και μουσικούς απέκτησε τον χαρακτηρισμό της «πόλης των Καλλιτεχνών» της αρχαίας περιόδου. Στην Τέως είχε ανεγερθεί Ναός του Διονύσου τον 2ο αιώνα π.Χ. Ο ναός θεωρείται ο μεγαλύτερος ναός που χτίστηκε στο όνομα του Διονύσου στη Μικρά Ασία..
Επανασυνδέονται οι κίονες

Ο καθηγητής Μούσα Καντιόγλου δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία συναρμολόγησης των κιόνων που περιβάλλουν τον Ναό του Διονύσου, το πιο σημαντικό κτίριο της πόλης.
Όπως είπε, θα ανεγείρουν το ναό που έχτισε ο διάσημος αρχιτέκτονας της ελληνιστικής περιόδου Ερμογένης.
«Στόχος μας είναι να κάνουμε τον μεγαλύτερο Ναό του Διονύσου στην Μικρά Ασία πιο κατανοητό. Έχει κάποια δομικά και σχεδιαστικά προβλήματα. Έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μας και έχουμε φτάσει στο στάδιο της δημοσίευσης», σύμφωνα με τις δηλώσεις του.
Ο Καντίογλου εξήγησε ότι η αποκατάσταση της στοάς με 26 κίονες που περιβάλλει τον ναό συνεχίζεται, λέγοντας: «Αποκαθιστούμε 10 κίονες από τις στοές γύρω από τον ναό, μαζί με την ανωδομή τους. Θα κάνουμε αυτή τη δομή τρισδιάστατη, ώστε οι επισκέπτες να την καταλάβουν καλύτερα», όπως είπε.
Αυξήθηκε η τουριστική κίνηση

Το θέατρο της αρχαίας πόλης της Ιωνίας, Τέως
Η Τέως ξεχωρίζει ως μία από τις 12 πόλεις της Ιωνίας με την ιστορία της να χρονολογείται από το 1000 π.Χ. Ο Καντίογλου δήλωσε ότι τα αρχαιολογικά δεδομένα και τα κεραμικά ευρήματα δείχνουν ότι η πόλη κατοικήθηκε πριν από 3000 χρόνια.
Ο Τούρκος καθηγητής δήλωσε ότι η αρχαία πόλη ήταν κέντρο για μουσικούς, θεατρικούς καλλιτέχνες, ποιητές και καλλιτέχνες λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Εκτός από πόλη λιμάνι, το γεγονός ότι ο Ανακρέοντας, ένας από τους διάσημους λυρικούς ποιητές της αρχαιότητας, μεγάλωσε σε αυτά τα εδάφη, ο Ναός του Διονύσου που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Ερμογένης και η ίδρυση της Ένωσης Καλλιτεχνών Διονύσου στην Τέω είναι μεταξύ των στοιχείων που ενισχύουν τη σύνδεση της πόλης με την τέχνη.
Η σύνδεση της αρχαίας πόλης Τέως με την τέχνη είναι έκδηλη από την παρουσία επιγραφών της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου.
Μάλιστα ένας ειδικός τύπος μαρμάρου που εξορύσσεται στην Τέω και είναι γνωστός για το μαύρο του χρώμα και συγκαταλέγεται στις ιστορικές αξίες της πόλης.
«Τον 1ο αιώνα π.Χ., ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλους ανακάλυψε τα χρωματιστά λατομεία μαρμάρου στη σημερινή τοποθεσία ‘Karagöl’ και μετέφερε το μάρμαρο που εξάγεται από εδώ στη Ρώμη να ξέρετε ότι αυτό το μάρμαρο στρώθηκε σε 450 διαφορετικές πόλεις», είπε ο Τούρκος αρχαιολόγος.

Τόνισε ότι ο αριθμός των τουριστών θα αυξηθεί με τις εργασίες ανασκαφής και αποκατάστασης, και σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιάζεται να ολοκληρώσουν την ανασκαφή του Ναού της ρωμαϊκής θεάς Ρώμα και του Αυγούστου φέτος.
Ο Καντίογλου δήλωσε ότι εργάστηκαν σε πολλές δομές της πόλης από όλες τις οπτικές γωνίες και ότι ως αποτέλεσμα των εργασιών παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και ότι έφτασαν τις 70 χιλιάδες επισκέπτες το 2024.
ΕΡΜΟΓΕΝΗΣ διάσημος αρχιτέκτονας της ελληνιστικής περιόδου
Ο Ερμογένης έζησε στο τέλος του 3ου και στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. Ο ψευδοδίπτερος ναός της Αρτέμιδος Λευκοφρυηνής στη Μαγνησία του Μαιάνδρου τον οποίο κατασκεύασε ο ίδιος σύμφωνα με τη μαρτυρία του Βιτρουβίου, δείχνει τις σημαντικές καινοτομίες που εισήγαγε στον τρόπο σχεδίασης των ιωνικών ναών.
Post Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια