Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέθανε ο Χένρι Κίσινγκερ ο διεθνής εγκληματίας

Εφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 29.11.2023 σε ηλικία 100 ετών, ο “διεθνής εγκληματίας” Χένρι Κίσινγκερ που υπήρξε ο πιό ανθέλληνας πολιτικός. Βασικός διαμορφωτής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ τα χρόνια του ψυχρού πολέμου, ο Χένρι Κίσινγκερ, ήταν πάντοτε το «γεράκι» της αμερικανικής διπλωματίας, Πολλοί τον χαρακτήρισαν εγκληματία πολέμου για την υποστήριξή του στις αντικομμουνιστικές δικτατορίες, ειδικά στη Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με μυστική έκθεση που αποκαλύφθηκε μετά από χρόνια, ήταν ο εμπνευστής της επτάχρονης δικτατορίας στην χώρα μας και όχι μόνο δεν προσπάθησε να αποτρέψει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο μετά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου εναντίον του Προέδρου και Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου αλλά ζήτησε από την Αθήνα οι ελληνικές δυνάμεις να μην αντισταθούν στην τουρκική εισβολή. 

Σε απόρρητο έγγραφο που καταγράφει την τηλεφωνική επικοινωνία του Κίσινγκερ με τον υπουργό ΄Αμυνας, Τζέιμς Σλέσιντζερ στις 19 Ιουλίου και ενώ άρχιζε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών όχι μόνο αδιαφορεί για να υπάρξει έστω και την ύστατη στιγμή παρέμβαση για τη διακοπή της εισβολής αλλά αποκαλύπτει ότι μετέφερε στους Έλληνες την απαίτηση της Τουρκίας να μην υπάρξει αντίσταση στην εισβολή!

Πέθανε ο Χένρι Κίσινγκερ σε ηλικία 100 ετών

Πέθανε σε ηλικία 100 χρονών ο Χένρι Κίσινγκερ, σκοτεινή μορφή της αμερικανικής διπλωματίας, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί των ημερών του Ρίτσαρντ Νίξον και του Τζέραλντ Φορντ στην προεδρία. Η εικόνα του αμαυρώθηκε εξαιτίας της εμπλοκής του σε τραγικά γεγονότα, πάνω απ’ όλα στο πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 στη Χιλή και με την εισβολη στην Κύπρο το 1974, και άλλα πολλά…

Εφυγε από τη ζωή χθες Τετάρτη σε ηλικία 100 ετών, ο “διεθνής εγκληματίας”. Χένρι Κίσινγκερ που υπήρξε ο πιό ανθέλληνας πολιτικός. Βασικός διαμορφωτής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ τα χρόνια του ψυχρού πολέμου, ο Χένρι Κίσινγκερ, ήταν πάντοτε το «γεράκι» της αμερικανικής διπλωματίας, Πολλοί τον χαρακτήρισαν εγκληματία πολέμου για την υποστήριξή του στις αντικομμουνιστικές δικτατορίες, ειδικά στη Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με μυστική έκθεση που αποκαλύφθηκε μετά από χρόνια, ήταν ο εμπνευστής της επτάχρονης δικτατορίας στην χώρα μας και όχι μόνο δεν προσπάθησε να αποτρέψει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο μετά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου εναντίον του Προέδρου και Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου αλλά ζήτησε από την Αθήνα οι ελληνικές δυνάμεις να μην αντισταθούν στην τουρκική εισβολή.

Βασικός διαμορφωτής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ τα χρόνια του ψυχρού πολέμου, ο Χένρι Κίσινγκερ, γόνος οικογένειας Γερμανοεβραίων, «πέθανε στο σπίτι του στο Κονέτικατ», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Πιστώθηκε την προσέγγιση με τη Μόσχα και με το Πεκίνο, Στο τελευταίο του μείζον ταξίδι, τον Ιούλιο επισκέφθηκε το Πεκίνο, για να συναντηθεί με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Αυτός ο τελευταίος εξήρε τον «θρυλικό διπλωμάτη» ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην προσέγγιση της Κίνας και των ΗΠΑ τα χρόνια του 1970.

Τάχθηκε στο πλευρό του Πακιστάν στον Ινδο-Πακιστανικό Πόλεμο του 1971 και άνοιξε τον δρόμο της προσέγγισης μεταξύ Αμερικής και Κίνας το 1972, πραγματοποιώντας την πρώτη επαφή των ΗΠΑ με την χώρα της Απω Ανατολής από την άνοδο του Μάο Τσε Τουνγκ στην εξουσία το 1949.

Ένδειξη της αύρας και της επιρροής του βραχύσωμου άνδρα με τα χοντρά γυαλιά, την μπάσα φωνή και τη χαρακτηριστική γερμανική χροιά της προφοράς του στα αγγλικά: παρά την πολύ προχωρημένη του ηλικία, τον συμβουλευόταν συχνά μεγάλο μέρος της πολιτικής ελίτ των ΗΠΑ, κι όχι μόνο, ενώ όχι σπάνια τον υποδέχονταν στο εξωτερικό αρχηγοί κρατών.

Ουδείς άλλος σημάδεψε όσο αυτός την αμερικανική εξωτερική πολιτική το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Η πορεία του Χένρι Κίσινγκερ
Ο ναζισμός σημάδεψε ανεξίτηλα τον νεαρό Γερμανοεβραίο Χάιντς Άλφρεντ Κίσινγκερ, που γεννήθηκε την 27η Μαΐου 1923 στη Φουρτ (Βαυαρία). Στα 15 του, μετατρεπόταν σε πρόσφυγα στις ΗΠΑ μαζί με την οικογένειά του. Αφού απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα στα 20 του χρόνια, θα κατατασσόταν στον στρατό και θα υπηρετούσε στην Ευρώπη, κυρίως στη στρατιωτική αντικατασκοπεία, λόγω των άπταιστων γερμανικών του. Παρασημοφορήθηκε για τη δράση του.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επιθυμώντας διακαώς να συνεχίσει τις σπουδές του, μπήκε στο Χάρβαρντ — από όπου βγήκε με πτυχίο στις διεθνείς σχέσεις, προτού γίνει μέλος του διδακτικού προσωπικού και της διεύθυνσης του πασίγνωστου πανεπιστημίου. Εκείνη την περίοδο, οι Δημοκρατικοί πρόεδροι Τζον Κένεντι και Λίντον Τζόνσον άρχιζαν να συμβουλεύονται ολοένα συχνότερα τον λαμπρό —και ιδιαίτερα φιλόδοξο— καθηγητή.

Αναδείχθηκε γρήγορα ως η κυριότερη φυσιογνωμία από άποψη επιρροής στους κόλπους της κυβέρνησης Νίξον. Εφάρμοσε πολιτική ύφεσης στις σχέσεις με τη Σοβιετική Ενωση, που οδήγησε τελικά στις συνομιλίες για μείωση των στρατηγικών εξοπλισμών, τις γνωστές ως SALT (Strategic Arms Limitation Talks), το 1969.

Όμως δεν θα μετατρεπόταν σε παγκόσμια μορφή της διπλωματίας παρά την περίοδο του Ρίτσαρντ Νίξον, όταν αρχικά έγινε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου και κατόπιν υπουργός Εξωτερικών — κατείχε και τις δύο θέσεις από το 1973 ως το 1975, ενώ παρέμεινε ΥΠΕΞ υπό τον Τζέραλντ Φορντ, ως το 1977.

Εργα και ημέρες του Χένρι Κίσινγκερ

 

Έθεσε σε εφαρμογή την αμερικανική Realpolitik, επιδιώκοντας την αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη σοβιετική ένωση και την προσέγγιση με την Κίνα του Μάο, όπου πήγε επανειλημμένα —με άκρα μυστικότητα— για να προετοιμάσει την ιστορική επίσκεψη του προέδρου Νίξον στο Πεκίνο το 1972.

Διεξήγαγε εξάλλου, επίσης με άκρα μυστικότητα, ενώ βομβαρδιζόταν ανηλεώς το Ανόι, διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος του Βιετνάμ.

Το αμφιλεγόμενο Νόμπελ

Η υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ήταν αυτό που επικαλέστηκε η επιτροπή όταν το απένειμε το Νόμπελ ειρήνης το 1973 — όμως ο Βιετναμέζος ηγέτης Λε Ντικ αρνήθηκε να το παραλάβει. Η βράβευση πιθανόν θα παραμείνει η πιο αμφιλεγόμενη στην ιστορία.

Επικριτές του Χένρι Κίσινγκερ για χρόνια απαιτούσαν να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.

Κατήγγειλαν τον σκοτεινό, όχι σπάνια απροκάλυπτο ρόλο του σε αποφάσεις όπως οι μαζικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στην Καμπότζη, ή η αμερικανική υποστήριξη στον Ινδονήσιο δικτάτορα Σουχάρτο, η εισβολή των δυνάμεων του οποίου στο Ανατολικό Τιμόρ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους το 1975.
Όμως ήταν πάνω απ’ όλα η δράση της CIA στη Λατινική Αμερική, συχνά με προσωπικές του εντολές, αυτή που αμαύρωσε περισσότερο από καθετί άλλο την εικόνα του. Ειδικά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 στη Χιλή, η κατάληψη της εξουσίας από τον Αουγκούστο Πινοσέτ και ο θάνατος του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε.
Στην πορεία των ετών, ήρθαν στο φως απόρρητα έγγραφα που αποκάλυπταν το περίγραμμα και το εύρος αυτού που θα γινόταν γνωστό με την ονομασία «Σχέδιο Κόνδωρ». Σκοπός του ήταν η εξάλειψη των αντιπάλων των στρατιωτικών δικτατοριών στη Λατινική Αμερική τα χρόνια του 1970 και του 1980.
Ωστόσο ο Χένρι Κίσινγκερ, πατέρας δυο παιδιών, παντρεμένος από το 1974 με την Νάνσι Μαγκίνες, διατηρούσε ως τον θάνατό του τεράστια επιρροή. Και φυσικά παρέμενε «γεράκι». Τον Ιανουάριο, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της υποστήριξης στην Ουκρανία, που έπρεπε, κατ’ αυτόν, να γίνει κράτος μέλος του NATO.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP, Reuters, New York Times

 

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Ο Χένρι Κίσινγκερ
αντιγραφη απο Dennis Hoidas
ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ!
ΚΙ ΑΦΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ
ΕΙΠΕ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ.
Ενας ολοκληρος εσμος πρακτορων (και ηλιθιων που πιστευει τους πρωτους) δηλωνουν με μανια: “αυτο δεν το ειπε ποτε!”
Για να σκεπαστει αυτη η γκαφα ολκης και τα προβατα του Αβρααμ να συνεχισουν να τρωνε ΄ήσυχα τον σανο τους.
Τοτε, πώς το μαθαμε;
Απλα, οταν ο Κισσινγκερ εβγαλε την περιφημη αυτη ομιλια, μπροστα στους ραββινους της Γερμανιας, μεσα σε εβραϊκη Συναγωγη, με αυστηρα επιλεγμενο ακροατηριο, κανεις δεν προσεξε οτι ο διαπιστευμενος εκ μερους της ραδιοφωνιας Ντοϊτσε Βελλε, ΄΄ηταν ενας Ελληνας, που μετεφερε αυτα που ακουσε στον Χρηστο Λαμπρακη, ο οποιος και τα δημοσιευσε
(στο Βημα ή Τα Νεα – δεν θυμαμαι καλα…).
Ο Ελληνας αυτος ηταν ο Μπακογιάννης, μετεπειτα συζυγος της Ντορας και, αργοτερα, “δολοφονημενος κατοπιν εντολης για να ανοιξει ο δρομος”.
Οταν τα ειπε αυτα τα λογια, ο Κισσινγκερ, η σταση του ακροατηριου απέδειξε ποιοι ειναι αυτοι που μας μισουν βαθυτατα, ως λαο, ενω μας παριστανουν τους “φιλους και συμμαχους”.
Αντε, για να πεφτουν οι τσιμπλες…

 


απο Dennis Hoidas ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ! ΚΙ ΑΦΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ. Ενας ολοκληρος εσμος πρακτορων (και ηλιθιων που πιστευει τους πρωτους) δηλωνουν με μανια: “αυτο δεν το ειπε ποτε!” Για να σκεπαστει αυτη η γκαφα ολκης και τα προβατα του Αβρααμ να συνεχισουν να τρωνε ΄ήσυχα τον σανο τους. Τοτε, πώς το μαθαμε; Απλα, οταν ο Κισσινγκερ εβγαλε την περιφημη αυτη ομιλια, μπροστα στους ραββινους της Γερμανιας, μεσα σε εβραϊκη Συναγωγη, με αυστηρα επιλεγμενο ακροατηριο, κανεις δεν προσεξε οτι ο διαπιστευμενος εκ μερους της ραδιοφωνιας Ντοϊτσε Βελλε, ΄΄ηταν ενας Ελληνας, που μετεφερε αυτα που ακουσε στον Χρηστο Λαμπρακη, ο οποιος και τα δημοσιευσε (στο Βημα ή Τα Νεα – δεν θυμαμαι καλα…). Ο Ελληνας αυτος ηταν ο Μπακογιάννης, μετεπειτα συζυγος της Ντορας και, αργοτερα, “δολοφονημενος κατοπιν εντολης για να ανοιξει ο δρομος”. Οταν τα ειπε αυτα τα λογια, ο Κισσινγκερ, η σταση του ακροατηριου απέδειξε ποιοι ειναι αυτοι που μας μισουν βαθυτατα, ως λαο, ενω μας παριστανουν τους “φιλους και συμμαχους”. Αντε, για να πεφτουν οι τσιμπλες…

Δεν υπάρχουν σχόλια