Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για ποιούς λόγους οι Έλληνες πολίτες δεν επιθυμούν και δεν συμμετέχουν στις εκλογές;

Η αποχή από τις εκλογές στην Ελλάδα είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Είδαμε στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές το ποσοστό αυτό να φτάνει ακόμα στα 60%. Εδώ είναι μερικοί από τους πιο κοινούς λόγους για τους οποίους οι Έλληνες πολίτες δεν επιθυμούν και δεν συμμετέχουν στις εκλογές:

1. Απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα: Πολλοί πολίτες αισθάνονται ότι οι πολιτικοί και τα κόμματα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και κυρίως δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους. Αυτή η απογοήτευση οδηγεί σε απάθεια και αποχή.

2. Έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς: Η διαφθορά και η έλλειψη διαφάνειας στους πολιτικούς και τους κρατικούς θεσμούς μπορεί να μειώσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα και να τους αποθαρρύνουν από το να συμμετέχουν στις εκλογές.

3. Αίσθηση ότι η ψήφος δεν έχει αντίκτυπο: Πολλοί αισθάνονται ότι η ψήφος τους δεν θα κάνει τη διαφορά, ειδικά σε περιπτώσεις όπου τα αποτελέσματα των εκλογών φαίνονται προβλέψιμα ή όταν πιστεύουν ότι όλες οι επιλογές είναι ανεπαρκείς.

4. Απαξίωση της πολιτικής: Οι συνεχείς πολιτικές διαμάχες, η αρνητική προεκλογική εκστρατεία και η έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου μπορούν να αποθαρρύνουν τους πολίτες από το να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

5. Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες: Η οικονομική κρίση, η ανεργία και οι καθημερινές δυσκολίες μπορεί να οδηγήσουν σε απομάκρυνση των πολιτών από την πολιτική, καθώς προσπαθούν να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες τους.

6. Αδυναμία εκπροσώπησης από τα υπάρχοντα κόμματα: Όταν οι πολίτες δεν βρίσκουν πολιτικά κόμματα ή υποψηφίους που να εκφράζουν τις απόψεις και τα συμφέροντά τους, μπορεί να επιλέξουν να μην ψηφίσουν.

7. Πολιτική αποξένωση και κόπωση: Οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και η πολιτική αστάθεια μπορούν να κουράσουν τους πολίτες και να τους κάνουν να απέχουν από την ψηφοφορία.

8. Έλλειψη πληροφόρησης: Μερικές φορές οι πολίτες μπορεί να μην είναι αρκετά ενημερωμένοι για τις εκλογές, τους υποψήφιους και τα ζητήματα που διακυβεύονται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απάθεια και αποχή.

Η αποχή από τις εκλογές είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Η κατανόηση αυτών των λόγων μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη στρατηγικών για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.

Ο Πολιτικός Φορέας του Έθνους των Ελλήνων είναι εδώ κι αποτελεί λύση για τον Έλληνα πολίτη. Η οποιαδήποτε αδράνεια είναι κατάπτωση. Ο ίδιος ο πολίτης μπορεί να πάρει θέση, με την ίδια του την ψήφο κατά την εκλογική διαδικασία, αλλά και με την δημιουργικότητά του στα συμβούλια, στις δράσεις και στις αποφάσεις της Ελλήνων Συνέλευσις. 

ΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια