Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αγωγές δισκογραφικών εταιρειών κατά AI για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων


Οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες Sony Music, Universal Music Group και Warner Records έχουν καταθέσει αγωγές εναντίον των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης Suno και Udio, κατηγορώντας τες για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σε μεγάλη κλίμακα. Οι εταιρείες AI φέρονται να χρησιμοποίησαν μουσικές ηχογραφήσεις για να εκπαιδεύσουν τα συστήματά τους, δημιουργώντας μουσική που μοιάζει με αυτή των πρωτότυπων καλλιτεχνών.

Παραδείγματα παραβιάσεων

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι δημιουργήθηκαν τραγούδια με φωνές διάσημων καλλιτεχνών όπως ο Drake και η The Weeknd, χωρίς την άδειά τους. Ένα παράδειγμα είναι το τραγούδι "Heart on My Sleeve" που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και έμοιαζε εντυπωσιακά με τις φωνές των δύο καλλιτεχνών. Οι δισκογραφικές εταιρείες ζητούν αποζημιώσεις ύψους 150.000 δολαρίων ανά τραγούδι, υποστηρίζοντας ότι τα εργαλεία των AI έχουν μιμηθεί τραγούδια και φωνές διασήμων καλλιτεχνών.

Αντιδράσεις των εταιρειών AI

Οι εταιρείες AI υποστηρίζουν ότι η χρήση των ηχογραφήσεων είναι νόμιμη και εμπίπτει στην έννοια της "εύλογης χρήσης". Ισχυρίζονται ότι η τεχνολογία τους δεν στοχεύει στην αντιγραφή αλλά στην καινοτομία και τον εμπλουτισμό της μουσικής βιομηχανίας.

Πηγή: εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια