Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αποκαταστάθηκε ο «Απόλλων του Μπελβεντέρε» - Βατικανό

 

Ο «Απόλλων του Μπελβεντέρε» θεωρείται ένα από τα τελειότερα έργα τέχνης της αρχαιότητας και έχει επηρεάσει βαθύτατα την ευρωπαϊκή τέχνη.

Την Τρίτη παρουσιάστηκε η αποκατάσταση ενός από τα πιο πολύτιμα έργα τέχνης των Μουσείων του Βατικανού. Ο «Απόλλων του Μπελβεντέρε» είναι ένα μαρμάρινο γλυπτό του ομώνυμου θεού του Ολύμπου που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Φωτογραφία του γλυπτού

Το άγαλμα, που εκτελέστηκε από τον Giovanni Angelo Montorsoli, είναι ρωμαϊκό αντίγραφο ενός πρωτότυπου χάλκινου αγάλματος που δημιουργήθηκε από τον Έλληνα γλύπτη Λεοχάρη μεταξύ 330 και 320 π.Χ.. Ο Λεοχάρης είναι γνωστός για την εργασία του στο Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού. To γλυπτό θεωρείται από τα τελειότερα έργα τέχνης της αρχαιότητας και έχει επηρεάσει βαθύτατα την ευρωπαϊκή τέχνη.

Φωτογραφία του γλυπτού

Το εν λόγω έργο δείχνει τον θεό να έχει μόλις ρίξει ένα βέλος και είναι γνωστό για τη λεπτή του φιγούρα του σώματός του και τα λεπτεπίλεπτα σγουρά μαλλιά του. Ο Πάπας Ιούλιος Β’ έφερε το έργο στο Βατικανό στις αρχές του 16ου αιώνα.

Φωτογραφία του γλυπτού

Το 2019 ο «Απόλλων του Μπελβεντέρε» απομακρύνθηκε από το κοινό για επισκευές- ωστόσο, υπήρξαν διαλείμματα που σχετίζονταν με την πανδημία, καθώς τα lockdown της Ιταλίας αφορούσαν και τα Μουσεία. Τα κατάγματα στα γόνατα και τα πόδια του, μαζί με τον καθαρισμό με λέιζερ και την τοποθέτηση ενός στύλου από ανθρακονήματα που τοποθετήθηκε στη βάση του γλυπτού για να αυξήσει τη σταθερότητα, πήραν δύο χρόνια στους ειδικούς της αποκατάστασης για να ολοκληρωθούν. Μάλιστα, σύμφωνα με έναν επιμελητή στο εργαστήριο αποκατάστασης πέτρας και μαρμάρου των Μουσείων του Βατικανού, τον Guy Devreux, η δομή βρισκόταν σε «απίστευτα δραματική» κατάσταση.

Φωτογραφία του γλυπτού

Ωστόσο, παρόλες τις αντιξοότητες, η διευθύντρια των Μουσείων, Barbara Jatta, φαίνεται πως έμεινε ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα καθώς δήλωσε στο Reuters: «Αυτός ο τύπος αποκατάστασης… είναι η έκφραση αυτού που θέλουμε να είναι τα Μουσεία του Βατικανού». Mάλιστα, σύμφωνα με τη ίδια το έργο αποτελεί «Μια ισορροπία της παράδοσης, της γλωσσολογίας και της μελέτης, με ένα βλέμμα που κοιτάζει στο μέλλον».

Τα Μουσεία του Βατικανού στεγάζουν μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του κόσμου από την αρχαία Ρώμη, την Αίγυπτο και την Αναγέννηση. Δέχονται περίπου επτά εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, οι οποίοι αποφέρουν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

*Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια