Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μεταλλικό Φίλτρο Ροφημάτων 1.500 Ετών σε Αρχαία Ελληνική Πόλη !! [Πώς το Χρησιμοποιούσαν]

Το ηλικίας 1500 ετών χάλκινο φίλτρο. 

Ένα χάλκινο αντικείμενο, που θυμίζει καλαμάκι αλλά διαθέτει τρύπες, εντοπίστηκε σε ανασκαφές στην αρχαία Αδριανούπολη, γνωστή για τα μοναδικά ψηφιδωτά της. Οι αρχαιολόγοι το χαρακτήρισαν ως "φίλτρο υγρών" και ερευνούν τη χρήση του, καθώς η ανακάλυψη αυτή ρίχνει φως στις διατροφικές συνήθειες της εποχής.

Η Σημασία της Αδριανούπολης

Η Αδριανούπολη, ιδρυμένη κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αδριανού Β’, αποτέλεσε ένα σημαντικό κέντρο της Μαύρης Θάλασσας. Χάρη στα εξαιρετικά της ψηφιδωτά, έχει χαρακτηριστεί ως το "Ζεύγμα της Μαύρης Θάλασσας". Οι ανασκαφές διεξάγονται υπό την εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή Δρ. Ersin Çelikbaş από το πανεπιστήμιο Καραμπούκ, με στόχο την περαιτέρω κατανόηση της καθημερινής ζωής στην πόλη.

Τα Ευρήματα της Ανασκαφής

Η ομάδα των αρχαιολόγων έχει ανακαλύψει σημαντικές κατασκευές, όπως δύο λουτρά, δύο εκκλησίες, ένα αμυντικό οχυρό, πέτρινους τύμβους, ένα εσωτερικό κάστρο, έναν υπόγειο πέτρινο οικισμό, μια αψιδωτή δομή και μνημειακούς λατρευτικούς χώρους. Μεταξύ των ευρημάτων ξεχωρίζει ένα χάλκινο αντικείμενο μήκους 9,2 εκ., με έναν κρίκο, το οποίο χρονολογείται στον 5ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται φίλτρο ροφημάτων.

Ο Δρ. Çelikbaş εξήγησε πως το συγκεκριμένο τεχνούργημα χρησιμοποιούταν για τη διευκόλυνση της κατανάλωσης ροφημάτων, προσφέροντας ένα πιο υγιεινό και άνετο τρόπο πόσης. Το κωνικό του σχήμα και οι μικρές οπές επέτρεπαν το φιλτράρισμα των υγρών, ενώ ο δακτύλιος του υποδηλώνει πως μπορούσε να αποθηκεύεται και να μεταφέρεται εύκολα.

Αγροτικές Πρακτικές και Κατανάλωση Ροφημάτων

Κατά την περίοδο αυτή, οι κάτοικοι της Αδριανούπολης καλλιεργούσαν διάφορα φρούτα, όπως ρόδια, μήλα, αχλάδια και σταφύλια, καθώς και δημητριακά, όπως κριθάρι και σιτάρι. Οι ανθρωπολογικές μελέτες δείχνουν ότι τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή χυμών και άλλων ροφημάτων.

Το φίλτρο αυτό πιθανότατα χρησιμοποιούταν μαζί με καλάμια από βούρλα για την κατανάλωση αυτών των ποτών. Ενώ τα σύγχρονα καλαμάκια είναι συνήθως πλαστικά, τα αρχαία κατασκευάζονταν από φυσικά υλικά, υποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι της εποχής είχαν βρει έναν πρακτικό και υγιεινό τρόπο να απολαμβάνουν τα ροφήματά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια