Ελληνικά μανταρίνια “τίγκα” σε απαγορευμένα και επικίνδυνα φυτοφάρμακα – Η Λετονία μας ξεμπρόστιασε στην Ευρώπη
τα φρούτα εντοπίστηκαν τα φυτοφάρμακα Chlorpyrifos και chlorpyrifos-methyl που έχουν απαγορευτεί για χρήση στην ΕΕ από το 2019 και από τότε, φυτοπροστατευτικά προϊόντα με αυτή την ουσία, δεν μπορούν να διατίθενται στην αγορά ή να χρησιμοποιούνται στην ΕΕ. Η απαγόρευση του chlorpyrifos στην ΕΕ ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς ρυθμιστικής διαδικασίας που διήρκεσε πάνω από επτά χρόνια. Τον Αύγουστο του 2019, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε μια δήλωση που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το chlorpyrifos-methyl δεν έχει κανένα πιθανό όριο ασφάλειας και δεν πληροί τα κριτήρια ανθρώπινης υγείας για ανανέωση στην ευρωπαϊκή αγορά.
Και δεν είναι μόνο ότι αυτά τα φυτοφάρμακα είναι απαγορευμένα, που σημαίνει ότι Έλληνες παραγωγοί παραβιάζουν τον νόμο και εκθέτουν την υγεία των καταναλωτών σε κίνδυνο, χρησιμοποιώντας μη εγκεκριμένες δραστικές ουσίες. Και η ποσότητά τους στα ελληνικά μανταρίνια, προκαλεί εντύπωση. Το chlorpyrifos-methyl βρέθηκε σε ποσότητα 680% πάνω από το επιτρεπτό όριο που ισχύει για εισαγόμενα από τρίτες χώρες προϊόντα όπου επιτρέπεται η χρήση του και η υπέρβαση στο Chlorpyrifos είναι 340% (0,078 mg/kg και 0,044 mg/kg αντίστοιχα, με μέγιστο όριο 0,01 mg/kg). Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο οι τσέχικες αρχές ενημέρωσαν το RASFF και ανακάλεσαν ελληνικά ροδάκινα με ποσότητα Chlorpyrifos μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο .
Το Chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl, ανιχνεύεται συχνότερα στα εσπεριδοειδή: περισσότερα από 1 στα 3 γκρέιπφρουτ (39%) και λεμόνια (36%), και 1 στα 4 πορτοκάλια (29%) και μανταρίνια (25%) σύμφωνα με την Pan Europe. Η έκθεση στο chlorpyrifos, ακόμη και σε μικρές δόσεις, είναι επικίνδυνη και έχει συνδεθεί με νευροαναπτυξιακές διαταραχές στα παιδιά, όπως αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, απώλεια εργασιακής μνήμης, ΔΕΠΥ και μειωμένο IQ.
Τα παιδιά κινδυνεύουν ιδιαίτερα επειδή ο εγκέφαλός τους εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Πολλές μελέτες επισημαίνουν το chlorpyrifos ως χημικό ενδοκρινικό διαταράκτη (EDC), ενώ έχει επίσης συσχετιστεί με μεταβολικές διαταραχές, καρκίνους του μαστού και του πνεύμονα και την ανδρική υπογονιμότητα. Η έκθεση στο chlorpyrifos έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί βλάβη και στο DNA. Αυτό το φυτοφάρμακο είναι επίσης εξαιρετικά τοξικό για τις μέλισσες και τα ψάρια, όπως αναφέρεται από το Route to Food. Οι αγρότες χρησιμοποιούν κυρίως το Chlorpyrifos για τον έλεγχο του φυλλώματος και των παρασίτων εντόμων που μεταδίδονται στο έδαφος.
ΠΗΓΗ cibum.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια