Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Στις 2 Μαρτίου 2023 δημοσιεύτηκε μια επιστημονική έρευνα με θέμα τις αρνητικές συνέπειες στο ανοσοποιητικό σύστημα από τα μη θρεπτικά γλυκαντικά. Αυτή η έρευνα εκπονήθηκε από τους Thomas Skurk (ZIEL Institute for Food and Health, Technical University of Munich, Germany), Tamara Kramer (Leibniz Institute for Food Systems Biology, Technical University of Munich, Germany), Patrick Marcinek (Leibniz Institute for Food Systems Biology, Technical University of Munich, Germany), Agne Malki (Leibniz Institute for Food Systems Biology, Technical University of Munich, Germany), Roman Lang (Leibniz Institute for Food Systems Biology, Technical University of Munich, Germany), Andreas Dunkel (Leibniz Institute for Food Systems Biology, Technical University of Munich, Germany), Tiffany Krautwurst (TUM School of Life Sciences, Technical University of Munich, Germany), Thomas F. Hofmann (Chair of Food Chemistry and Molecular Sensory Science, Technical University of Munich, Germany) και Dietmar Krautwurst (Leibniz Institute for Food Systems Biology, Technical University of Munich, Germany).
Τα ποτά διαίτης περιέχουν συχνά ένα μείγμα μη θρεπτικών γλυκαντικών, δηλαδή τεχνητών, που εισέρχονται επίσης στην κυκλοφορία του αίματος μετά την κατανάλωση. Όπως δείχνει μια νέα πιλοτική μελέτη, ακόμη και τα διαιτητικά επίπεδα πρόσληψης σακχαρίνης, ακεσουλφάμης-Κ και κυκλαμικού είναι αρκετά για να ρυθμίσουν τον ρυθμό αντιγραφής διαφόρων γονιδίων στα λευκά αιμοσφαίρια. «Τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι αυτή η διαμόρφωση ευαισθητοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος», λέει ο Dietmar Krautwurst του Ινστιτούτου Leibniz για τη Βιολογία των Συστημάτων Τροφίμων στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Και προσθέτει: «Ομοίως, προτείνουν επίσης ότι οι υποδοχείς γεύσης μπορεί να λειτουργούν ως αισθητήρες γλυκαντικών του κυτταρικού ανοσοποιητικού συστήματος».
Ωστόσο, τα γλυκαντικά δεν επηρεάζουν μόνο τους γευστικούς κάλυκες στο στόμα. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι επηρεάζουν επίσης το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. "Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ακόμη και μια μέση πρόσληψη μη θρεπτικών γλυκαντικών μπορεί να επηρεάσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα", εξηγεί ο Dietmar Krautwurst.
Μολονότι αυτή η έρευνα θα συνεχιστεί περαιτέρω, είναι ασφαλές να πούμε το απλό και το αυτονόητο. Τα τεχνητά γλυκαντικά πρέπει να απαγορευτούν διά νόμου στην τροφική αλυσίδα. Μια Πολιτεία υποτίθεται ότι φροντίζει για την ευημερία των πολιτών. Επομένως δίκαιο θα ήταν να αντικατασταθούν όλα τα τεχνητά γλυκαντικά με φυσικά για να μην προδίδουμε τη φυσιολογία μας.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:
Δεν υπάρχουν σχόλια