ΝΙΤΡΟΖΑΜΙΝΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Στις 28 Μαρτίου 2023 η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε μια γνωμάτευση σχετικά με την ύπαρξη νιτροζαμινών στα τρόφιμα. Πρόκειται για καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται από αντιδράσεις νιτρωδών με αμίνες (αζωτούχες οργανικές ενώσεις). Τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης ως συντηρητικά σε κρεατοπαρασκευάσματα, ιχθυοπαρασκευάσματα και τυροκομικά.
Η EFSA πραγματοποίησε την αξιολόγησή της εκτιμώντας την πιθανή βλάβη που προκαλούν οι νιτροζαμίνες σε ανθρώπους και ζώα και αξιολογώντας την έκθεση των καταναλωτών. Ο Dr Dieter Schrenk, πρόεδρος της Επιτροπής για τους Επιμολυντές στην Τροφική Αλυσίδα, δήλωσε: «Η αξιολόγησή μας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για όλες τις ηλικιακές ομάδες στον πληθυσμό της Ε.Ε., το επίπεδο έκθεσης σε νιτροζαμίνες στα τρόφιμα εγείρει ανησυχία για την υγεία». Ο Δρ. Schrenk πρόσθεσε τα εξής:
- «Με βάση τις μελέτες σε ζώα, θεωρήσαμε τη συχνότητα των ηπατικών όγκων στα τρωκτικά ως την πιο κρίσιμη επίδραση στην υγεία».
- «Για να διασφαλίσουμε υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, δημιουργήσαμε το χειρότερο σενάριο για την αξιολόγηση επικινδυνότητας. Υποθέσαμε ότι όλες οι νιτροζαμίνες που βρίσκονται στα τρόφιμα είχαν την ίδια δυνατότητα να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους με την πιο επιβλαβή νιτροζαμίνη, αν και αυτό είναι απίθανο».
Μια Πολιτεία που δεν θα βαριέται να επενδύει χρόνο και χρήμα στην υγεία των πολιτών, δεν θα επιτρέπει την ύπαρξη τέτοιων ουσιών. Οι μέθοδοι συντήρησης των τροφίμων θα είναι φυσικοί και βιώσιμοι για τον οργανισμό του καταναλωτή. Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία που χαρακτηρίζει την τροφική αλυσίδα των ανθρώπων και των ζώων. Αντί αυτού δίκαιο θα είναι να εφαρμοστεί η προληπτική ιατρική μέσω της σωστής διατροφής με υγιεινά τρόφιμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια