Επιδότηση στεγαστικού δανείου: Ποιοι δικαιούνται;
Μετά το επίδομα τροφίμων, το επίδομα ρεύματος και βενζίνης, έρχεται το επίδομα για το στεγαστικό δάνειο και τη μηνιαία δόση αλλά, φυσικά, με συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια που δεν τους καλύπτουν όλους οριζόντια.
Η άνοδος των επιτοκίων αυξάνει κατά μέσον όρο τη μηνιαία δόση ενός στεγαστικού κατά περίπου 20%, καθιστώντας πολύ δύσκολο για τον δανειολήπτη να μπορέσει να ανταπεξέλθει εν μέσω αυτής της κατάστασης. Έτσι, κυβέρνηση και τράπεζες κάθισαν στο τραπέζι των συζητήσεων, για να προταθεί πακέτο μέτρων για την εξυπηρέτηση των οφειλών.
Το «καμπανάκι» ήρθε από τις αρχές Νοεμβρίου, από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε κάνει τότε την εκτίμηση ότι τα «κόκκινα δάνεια» αναμένεται να αυξηθούν εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ. Με πιο απλά λόγια, οι αυξήσεις στα επιτόκια αφορούν στα «πράσινα»-εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί, όμως οι αυξήσεις είναι τόσο υψηλές που μέχρι και αυτά κοντεύουν να «κοκκινίσουν».
Θα αφορά στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με την προϋπόθεση όμως πως θα έχει υποθήκη την 1η κατοικία.
Το σχέδιο επιδότησης αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2023 με διάρκεια ενός έτους.
Απευθύνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά και θα έχει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σαν «κόφτες». Ωστόσο, οι δικηγόροι τονίζουν, πως ναι μεν τα ευάλωτα νοικοκυριά είναι η Νο1 κοινωνική κατηγορία που θέλει στήριξη, αλλά πρέπει να «ανοίξει» η «βεντάλια» για περισσότερους δικαιούχους.
Οι τράπεζες τελικά έβαλαν στο τραπέζι ένα πλάνο που μοιάζει με το σχέδιο «Γέφυρα»: Κάλυψη μέρους της επιβάρυνσης της δόσης των στεγαστικών δανείων για ευάλωτα νοικοκυριά που θα φορά 20.000 έως 25.000. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέβασαν τον αριθμό στις 30.000. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι μικρός.
Στο σχέδιο αυτό, που θα σταλεί για έγκριση στην ΕΚΤ, το κόστος θα επωμίζονται οι τράπεζες, όπως λένε πηγές των τραπεζικών ιδρυμάτων. Άλλα, όμως, λένε από το υπουργείο Οικονομικών: Ότι προτάθηκε από τις τράπεζες να επωμιστούν το κόστος 50 -50 με το δημόσιο.
Τα κριτήρια υπαγωγής σε αυτή την ομπρέλα προστασίας, σύμφωνα με τις προτάσεις των τραπεζών, είναι εκείνα του μοντέλου «Δεύτερης Ευκαιρίας». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Εισοδηματικά όρια από 7.500 ευρώ ατομικού εισοδήματος με προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε έξτρα μέλος του νοικοκυριού και μάξιμουμ εισόδημα 21.000 ευρώ για τις οικογένειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια