Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λίβανος: Η φονικότερη ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου

«Η Δευτέρα ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα του Λιβάνου από το τέλος του βίαιου 15ετούς εμφυλίου πολέμου», δήλωσε Λιβανέζος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 274 άνθρωποι (ανάμεσά τους 21 παιδιά και 39 γυναίκες) σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σε ολόκληρη τη χώρα. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 1.024.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν το νότιο Λίβανο «λόγω των ισραηλινών θηριωδιών», δήλωσε στο Reuters ο λιβανέζος υπουργός που συντονίζει την αντιμετώπιση της κρίσης, Νάσερ Γιασίν.

Επίθεση σε 800 στόχους

Ο Ισραηλινός Στρατός ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας ότι πραγματοποίησε στοχευμένη επίθεση στη Βηρυτό χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον στόχο.

Νωρίτερα, ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση σε περίπου 800 στόχους της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα και στον νότιο Λίβανο. «Μεταξύ των στόχων που χτυπήθηκαν ήταν κτίρια όπου η Χεζμπολάχ έκρυβε ρουκέτες, πυραύλους, εκτοξευτές, UAV και πρόσθετες τρομοκρατικές υποδομές». Νωρίτερα, οι IDF είχαν καλέσει τους πολίτες να εκκενώσουν τις παραπάνω περιοχές.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ είπε ότι ο στρατός «επεκτείνει» τα πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ «σε όλο τον Λίβανο».


Λίβανος: Η φονικότερη ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου-1
Καπνός υψώνεται από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε χωριά στην περιοχή Nabatiyeh, στον νότο του Λιβάνου. AP Photo/Hussein Malla

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι στόχευσε μια στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ με δεκάδες πυραύλους, ενώ σειρήνες ηχούσαν στις βόρειες ισραηλινές πόλεις Χάιφα και Ακκρα.

Οι IDF γνωστοποίησαν ότι από το πρωί της Δευτέρας, 165 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ.

Στις 18:00 (ώρα Ελλάδος), σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν εκ νέου στη Χάιφα.

Το περιφερειακό συμβούλιο Σομρόν στη Δυτική Οχθη δήλωσε ότι το απόγευμα της Δευτέρας υπήρξαν πλήγματα από ρουκέτες κοντά στις περιοχές Μπιντία, Αλ Φουντούγκ και Μπουρκίν.

Λίβανος: Η φονικότερη ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου-2
Εκτόξευση ρουκετών από το Λίβανο προς το Ισραήλ. REUTERS/Gil Eliyahu 

Η δορυφορική καταγραφή των επιθέσεων

Δορυφόροι της NASA κατέγραψαν τις τοποθεσίες των πυρκαγιών που ξέσπασαν στον Λίβανο μετά από το κύμα των επιδρομών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα. Στον χάρτη φαίνονται οι επιθέσεις από τον νότιο Λίβανο μέχρι την πόλη της Σιδώνας.

Η ένταση των πυρκαγιών μπορεί να υποδηλώνει την έκρηξη μεγάλων αποθεμάτων πυρομαχικών. Το υλικό δείχνει επίσης πυρκαγιές που ξέσπασαν σε ισραηλινό έδαφος, βορειοδυτικά της Θάλασσας της Γαλιλαίας.

Λίβανος: Η φονικότερη ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου-3

«Αλλάζουμε την ισορροπία ασφαλείας»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει «περίπλοκες ημέρες» καθώς εντείνει τα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και κάλεσε τους Ισραηλινούς να παραμείνουν ενωμένοι καθώς εξελίσσεται η εκστρατεία.

«Υποσχέθηκα ότι θα αλλάξουμε την ισορροπία ασφαλείας, την ισορροπία δυνάμεων στον Βορρά. Αυτό ακριβώς κάνουμε», είπε.


Λίβανος: Η φονικότερη ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου-4
Ανθρωποι που μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους απομακρύνονται από τη νότια παράκτια πόλη της Σιδώνας, καθώς διαφεύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

«Βαθαίνουμε τις επιθέσεις»

«Βαθαίνουμε τις επιθέσεις μας στον Λίβανο, η δράση θα συνεχιστεί μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας να επιστρέψουν οι κάτοικοι του Βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του σήμερα.

Κάλεσε παράλληλα τους Ισραηλινούς να δείξουν ψυχραιμία.


Λίβανος: Η φονικότερη ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου-5
Καπνός υψώνεται πάνω από το νότιο Λίβανο μετά από ισραηλινά πλήγματα, εν μέσω συνεχιζόμενων διασυνοριακών εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων, όπως φαίνεται από την Τύρο. REUTERS/Aziz Taher

Ιράν: Το Ισραήλ «επεκτείνει τον πόλεμο» στη Μέση Ανατολή

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να «επεκτείνει» τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι αυτό «δεν θα ωφελήσει κανέναν», και επέμεινε ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει την «αποσταθεροποίηση» της περιοχής.

«Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι αν ξεσπούσε ένας μεγαλύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αυτό δεν θα ωφελούσε κανέναν στον κόσμο. Είναι το Ισραήλ που επιδιώκει να επεκτείνει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε από τη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ανησυχία ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ «ανησυχούν» για την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση που οδήγησε στο κλείσιμο του γραφείου του Al Jazeera στη Ραμάλα, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Λιβανέζοι απομακρύνονται με κάθε τρόπο από τη Σιδώνα, εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh   Λίβανος: Η φονικότερη ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου-6 

 ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/world/563234719/livanos-i-fonikoteri-imera-apo-to-telos-toy-emfylioy-polemoy/

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια