Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τις ελπίδες της στηρίζει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία στον Τραμπ

https://ntoros.gr/wp-content/uploads/2024/11/trump-farmakoviomixanies.jpg

Γράφει ο Ηλίας Καλλέργης

Τελικά η εκλογή του Τράμπ στην Αμερική έχει ενδιαφέρον και εγχώρια, όχι μόνο γεωπολιτικά όπως λένε οι διάφοροι αναλυτές αλλά και φαρμακευτικά. Αναφέρομαι φυσικά στην δήλωση που έκανε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας μέσω του προέδρου της.

Την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2024, κατά την διάρκεια του 7ου Athens Investment Forum, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Banquet, μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος έκανε δηλώσεις οι οποίες δημιουργούν μεγάλη έκπληξη.

Από τις δηλώσεις αυτές, σε αυτό το άρθρο θα σταθούμε στα εξής σημεία.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, είπε πως “πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός επιτάχυνσης των επενδύσεων σε παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξη, στη φαρμακευτική βιομηχανία, ώστε να αντισταθμίσει τις τεράστιες, διαρκώς αυξανόμενες επιβαρύνσεις της φαρμακοβιομηχανίας λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας, του κόστους προσαρμογής στην πολύ αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία και τις συνεχώς αυξανόμενες κανονιστικές απαιτήσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας.”.

Δηλαδή έχουν το θράσος να ζητούν επιπλέον επιδοτήσεις και μηχανισμούς, άσχετα αν από το 2022 έχουν λάβει ενίσχυση από το ταμείο ανάκαμψης. Μάλλον δεν ήταν αρκετά, τα 250 εκατομμύρια που μοιράστηκαν σε 32 εταιρίες.

Τα υπέρογκα ποσά που εισέπραξαν επί covid19 μόνο από τα εκατομμύρια self test, ούτε αυτά ήταν αρκετά, ώστε να «επιταχύνουν» τις επενδύσεις και την έρευνα;  Αλλά τους φταίει η ενέργεια και η περιβαλλοντική ευρωπαϊκή νομοθεσία κι όχι οι σελίδες με τις εκατοντάδες παρενέργειες των “ερευνημένων” φαρμάκων τους.

Εδώ όμως πρέπει να σταθούμε και στον άτυπο εκβιασμό που κάνουν οι φαρμακευτικές, λέγοντας πως ‘’τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι εταιρείες είναι υπέρογκα, με αποτέλεσμα η πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες να τίθενται σε κίνδυνο, η διάθεση των υφιστάμενων θεραπειών να καθίσταται μη βιώσιμη όσο ποτέ, ενώ η αποεπένδυση θα απειλήσει ακόμη πιο έντονα τον βιοφαρμακευτικό κλάδο και το αποτύπωμά του στην εθνική οικονομία’’. Με λίγα λόγια μας λένε, πως αν δεν τις στηρίξει η κυβέρνηση θα είναι η αιτία για μεγάλα προβλήματα…

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΕΦ αναφέρει πως ‘’τα επενδυτικά κίνητρα θα πρέπει να επεκταθούν χρονικά, να γίνουν ακόμη πιο ευέλικτα και να συνδυαστούν με τη μείωση της υπερφορολόγησης και του clawback’’, (δηλαδή την ετήσια επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο και συγκεκριμένα προς τον ΕΟΠΥΥ ή/και το Υπουργείο Υγείας, λόγω υπέρβασης του προκαταβολικά προκαθορισμένου ορίου του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.). Δηλαδή και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Ή με μια παράφραση:Και  το clawback ολόκληρο και οι φαρμακευτικές χορτάτες.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, αναφέρθηκε…’’στην επενδυτική δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που δεν πρέπει επ’ ουδενί να ανακοπεί, πως η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την υγεία, την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη – η επένδυση σε αυτήν είναι επένδυση στο μέλλον της κοινωνίας μας»’’, ξεχνώντας προφανώς τα ποσοστά που θέλουν όλο και περισσότερους αρρώστους παρά τις έρευνες και την όποια καινοτομία.

Ας μη γελιόμαστε όμως. Οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν στηρίξει με πάμπολλους τρόπους τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Αμελώντας για την πραγματική υγεία του πολίτη που στην τελική πληρώνει και στηρίζει αυτές τις εταιρείες που όλο ζητάνε και περισσότερα…

Αντί αυτού βλέπουμε τις ίδιες τις κυβερνήσεις που ισχυρίζονται πως ενδιαφέρονται για το καλό μας πάντα… να δίνουν άδειες σε πολυεθνικές να φτιάχνουν προϊόντα επιβλαβή για το περιβάλλον και τον άνθρωπο εν γένει. Εκτός φυσικά αυτών των αδειών, νομοθετούν και εκτελούν κατά γράμμα τις προσταγές της παγκόσμιας ιατρικής συμμορίας. Είδαμε και το λεγόμενο «Πρωτόκολλο του θανάτου» που εφαρμόστηκε την covid εποχή.

Το τραγικότερο όμως, όπως φαίνεται, είναι πως ολόκληρος σχεδόν ο ιατρικός κόσμος, χειραγωγείται από αυτές τις φαρμακευτικές, σε πολλές των περιπτώσεων, χρηματοδοτείται κιόλας για να διαφημίσει ή να καθοδηγήσει τους ασθενείς να επιλέξουν το ένα ή το άλλο προϊόν κάποιας φαρμακευτικής εταιρείας. Είδαμε τόσα σκάνδαλα να εξελίσσονται με εταιρείες κολοσσούς. Εταιρείες που διαφημίζουν την ίαση αλλά τα σκευάσματα τελικά που χρησιμοποιούν δημιουργούν χιλιάδες παρενέργειες στον άνθρωπο. Στον βωμό του κέρδους δεν τους καίγεται καρφί, αν είμαστε απλά μια παράπλευρη απώλεια. 

Σε μια πολιτεία  όμως που νοιάζεται πραγματικά για την ίαση των ασθενειών, θα πρέπει κατασκευαστεί ένα κεντρικό εργοστάσιο που θα ελέγχει την ποιότητα των φαρμάκων και των λοιπών σκευασμάτων, ώστε να μην υπάρχουν παρενέργειες όπως βλέπουμε σήμερα. Παρόμοια εργοστάσια θα πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ώστε η διανομή να γίνεται άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.  

Μεγάλη βαρύτητα επίσης θα πρέπει να δώσουμε και στην έρευνα και μελέτη, για νέες καινοτόμες θεραπείες, που δεν “χτυπάνε” προσωρινά τα συμπτώματα και ποτέ την αιτία της ασθένειας. 

Μόνο έτσι μπορείς να δεις πραγματική υγεία, βασισμένη στη φύση και σε όλα αυτά που μας προσφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια