ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΙΣΧΟΣ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ "ΔΑΝΕΙΖΕΙ" ΓΙΑ ΕΩΣ ΚΑΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Η Παναγιώτα Τσιμπογιάννη, μέλος του Συμβουλίου των Εννέα του πολιτικού φορέα ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ και υποψήφια βουλευτής στην Α' Ανατολική Αττική, αναλύει την κατάπτυση νομοθετική διάταξη που προσβάλει ολόκληρο τον Ελληνισμό, στην εκπομπή "Αναλύοντας το σήμερα" καλεσμένη του Νίκου Τσαμίτα στο web tv-radio ΔΡΑΣΗ
-------------------------------
Τεράστια θύελλα έχει
ξεσηκώσει σε ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία, το θέμα της νομιμοποίησης της εξαγωγής
αρχαιοτήτων και μνημείων, στο εξωτερικό!
Αρχικώς στο νομοσχέδιο περιελήφθη διάταξη, που προέβλεπε μακρόχρονη εξαγωγή και μνημείων, για διάστημα 50 ετών, δυνάμενη να ανανεωθεί άπαξ.
Τελικά μετά από την κατακραυγή που προκάλεσε το εν λόγω νομοσχέδιο, η διάταξη άλλαξε και ο νόμος που ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης όρισε το διάστημα μακρόχρονης εξαγωγής σε 25 έτη, με δυνατότητα ανανέωσης επί 5ετία έως 25 έτη (άρθρο 48 παρ. 13β ν. 4761/2020 ΦΕΚ Α’248/13.12.2020).
Άρθρο 48 παρ. 13β ν. 4761/2020 ΦΕΚ Α’248/13.12.2020
«β. Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου, επιτρέπεται, για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χώρας και εφόσον παρέχονται επαρκείς εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά, έκθεση και επιστροφή τους, η μακρόχρονη εξαγωγή αντικειμένων των συλλογών μουσείων πλην αυτών της παρ. 2, προκειμένου να εκτεθούν σε μουσεία, μουσειακούς ή εκθεσιακούς χώρους, ιδίως όταν η ονομασία του τόπου έκθεσής τους ταυτίζεται με ή περιέχει εκείνη του εξάγοντος μουσείου και εκτίθενται μόνο δικές τους συλλογές. Με την ίδια απόφαση προσδιορίζονται οι ειδικότεροι όροι της εξαγωγής, καθώς και η διάρκειά της, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα είκοσι πέντε (25) έτη, δυνάμενη να ανανεώνεται ανά πενταετία και έως είκοσι πέντε (25) έτη»
Αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι η φράση: «ιδίως όταν η ονομασία του τόπου έκθεσής τους ταυτίζεται με ή περιέχει εκείνη του εξάγοντος μουσείου και εκτίθενται μόνο δικές τους συλλογές». Η φράση αυτή ουσιαστικά φωτογραφίζει την parthenon gallery του βρετανικού μουσείου.
Έτσι όμως σιωπηλά νομιμοποιούνται οι
καταχραστές, κλεπταποδόχοι και αρχαιοκάηπηλοι, αφού θα συνεργαζόμαστε επίσημα μαζί τους, χωρίς καν να ζητάμε τίποτε για αντάλλαγμα, όπως πχ κάποια αμοιβαία ανταπόδωση εκθεμάτων
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ ΣΕ FACEBOOK KAI TWITTER:
FACEBOOK: https://www.facebook.com/palladios1/
Δεν υπάρχουν σχόλια