ΟΗΕ για AI: Χωρίς παγκόσμια εποπτεία, ο κίνδυνος ξεπερνά το όφελος
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres, τόνισε ότι η παγκόσμια εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και να διασφαλίζει τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Απευθυνόμενος στη Διάσκεψη Κορυφής για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης που συγκλήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο περίφημο Bletchley Park, ο επικεφαλής του ΟΗΕ τόνισε την ανάγκη για «βιώσιμη και δομημένη συζήτηση» γύρω από τους κινδύνους, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες.
«Τα Ηνωμένα Έθνη –μια περιεκτική, δίκαιη και καθολική πλατφόρμα για συντονισμό σχετικά με τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης– έχουν πλέον εμπλακεί πλήρως σε αυτή τη συζήτηση», είπε. Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς τομείς για άμεση δράση.
Πρώτον, ζήτησε να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες απειλές που σχετίζονται με την κυκλοφορία ισχυρών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία, επί του παρόντος, δεν διαθέτουν επαρκή προστατευτικά κιγκλιδώματα και εποπτεία.
Δεύτερον, ο Guterres εξέφρασε ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στις θέσεις εργασίας, όπως με τον αντίκτυπο στην πολιτιστική ποικιλομορφία λόγω μεροληπτικών αλγορίθμων και την υποκίνηση γεωπολιτικών εντάσεων που προκύπτουν από τη συγκέντρωση εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης σε λίγες μόνο χώρες.
Η τρίτη ανησυχία είναι ότι, ελλείψει άμεσης δράσης, η τεχνητή νοημοσύνη θα επιδεινώσει τις ανισότητες που ήδη διευρύνονται. «Αυτός δεν είναι κίνδυνος, είναι πραγματικότητα», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Ενώ υπάρχει ευρεία συμφωνία σε αρχές όπως η αξιοπιστία, η διαφάνεια, η λογοδοσία και η δυνατότητα τερματισμού των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, απαιτείται παγκόσμια εποπτεία για την αποφυγή ασυνέπειας και κενών, υπογράμμισε.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναφέρθηκε στην έναρξη του νέου Συμβουλευτικού Σώματος για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο αποτελείται από ειδικούς από τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, την τεχνολογική κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών και τον ακαδημαϊκό κόσμο.
«Είναι πραγματικά καθολικό, με εκπροσώπηση από όλα τα μέρη του κόσμου, προκειμένου να προωθηθούν οι δικτυωμένες, χωρίς αποκλεισμούς, βασισμένες σε στοιχεία λύσεις που χρειάζονται», σημείωσε.
Το Συμβουλευτικό Σώμα θα εργαστεί παράλληλα με άλλες παγκόσμιες πρωτοβουλίες που έχουν δημιουργηθεί, για παράδειγμα μέσω της ΕΕ και της G7, και θα παράσχει προκαταρκτικές συστάσεις έως το τέλος του έτους για την οικοδόμηση επιστημονικής συναίνεσης και την παροχή αποτελεσματικής τεχνητής νοημοσύνης για όλη την ανθρωπότητα.
Αυτές οι συστάσεις θα τροφοδοτήσουν το Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο, που προτείνεται για έγκριση στο Summit of the Future του ΟΗΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια