Μισθοί του 2024 στην Ελλάδα: Ήρθαμε τρίτοι… από το τέλος! (video)
Γράφει ο Δημήτρης Αλαμπάνος
Η Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, κατατάσσεται προτελευταία στην Ευρώπη όσον αφορά τον μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν μια ζοφερή πραγματικότητα για τους Έλληνες εργαζόμενους, οι οποίοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Αν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσιάζουν τη χώρα ως αναπτυσσόμενη, τα χαμηλά εισοδήματα σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ζωής καταδεικνύουν μια τελείως διαφορετική εικόνα.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ που έκανε χρήση των δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τα εισοδήματα και τη φορολογία φυσικών προσώπων, αντιμέτωποι με τη φτώχεια βρίσκονται σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες, την ώρα που οι ανισότητες διευρύνονται.
Η τρέχουσα κατάσταση, η οποία συντηρείται και κλιμακώνεται για σχεδόν μιάμιση δεκαετία, θέτει σοβαρά εμπόδια στην επίτευξη μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ο μισθός πλέον δεν καλύπτει ούτε τα βασικά έξοδα, όπως το ενοίκιο, οι λογαριασμοί ρεύματος, νερού και άλλες αναγκαίες υπηρεσίες, οδηγώντας τους πολίτες είτε να δανείζονται είτε να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα.
Το πρόβλημα μάλιστα τα τελευταία χρόνια, λόγω της δυσανάλογα μεγάλης ακρίβειας γίνεται αποπνικτικό, με αποτέλεσμα ορισμένοι συμπολίτες μας να αναζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο εξωτερικό.
Όμως αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως η πραγματική ανάπτυξη μιας χώρας δεν αποτυπώνεται ρεαλιστικά σε μια ενδεχόμενη αύξηση του ΑΕΠ, αλλά στην ποιότητα ζωής που εξασφαλίζεται για τους πολίτες.
Στην πραγματικότητα η κρίση που βιώνει σήμερα η Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής παρακμής που διαρκεί εδώ και δεκαετίες. Υπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις αυτής της περιόδου, οι οποίες λόγω εσφαλμένων πολιτικών διόγκωσαν υπερβολικά το εξωτερικό χρέος. Μετά δανείστηκαν κι άλλο για να σώσουν τις ιδιωτικές τράπεζες από μια διαφαινόμενη χρεοκοπία, που όμως επήλθε αποκλειστικά από δικές τους εσφαλμένες πρακτικές. Κάπως έτσι τέθηκε η χώρα σε μνημόνια, και επιβλήθηκαν μέτρα λιτότητας που επηρέασαν αρνητικά τους μισθούς, τις συνθήκες εργασίας και την ποιότητα της ζωής των Ελλήνων πολιτών.
Για να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση, είναι απαραίτητο να αναθεωρηθούν στο σύνολό τους οι πολιτικές πρακτικές που επέφεραν την υπερβολική επιβάρυνση των πολιτών. Είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί μια προσέγγιση που θα προωθήσει την υγιή ανάπτυξη και θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής.
Βασικό κριτήριο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, είναι η εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής, που θα διασφαλίζει το εισόδημα όλων των πολιτών σε τέτοιο βαθμό, ώστε το κόστος διαβίωσης να μην υπερβαίνει το 50% του κατώτατου μισθού, όπως ακριβώς αναφέρει στις προγραμματικές της δηλώσεις ο πολιτικός φορέας ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ και ο πρόεδρός της Αρτέμης Σώρρας.
Αυτή η οριοθέτηση αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματική ευημερία μιας κοινωνίας, καθώς επιτρέπει στους πολίτες να καλύπτουν βασικές ανάγκες χωρίς να θυσιάζουν την ποιότητα της ζωής τους. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να μιλήσει για αφθονία και δικαιοσύνη, στοιχεία που προωθούν την ισότητα και την κοινωνική συνοχή, δημιουργώντας ένα αίσθημα ασφάλειας και ευημερίας στους πολίτες.
Η αναδιάρθρωση του οικονομικού μοντέλου προς την κατεύθυνση αυτή θα είχε πολλαπλά θετικά αποτελέσματα. Οι πολίτες, έχοντας μια σταθερή οικονομική βάση, θα μπορούν να επικεντρωθούν σε δραστηριότητες που προάγουν την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη, απαλλαγμένοι από τη διαρκή αγωνία της οικονομικής επιβίωσης.
Μόνο μέσα από μια τέτοια προσέγγιση, η ανάπτυξη θα αποκτήσει ουσιαστικό νόημα, καθώς καλλιεργούνται συνθήκες οικονομικής σταθερότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Όταν οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις ανάγκες τους και να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, η κοινωνία γίνεται πιο παραγωγική. Αυτού του είδους η πρόοδος οδηγεί σε μια πολιτεία που προάγει την ευημερία όλων των μελών της, απομακρύνοντας τις αδικίες και προσφέροντας προοπτικές ανάπτυξης και για τις επόμενες γενιές.
Δεν υπάρχουν σχόλια